Betaal minder sociale bijdragen als primostarter

Lees in

Een primostarter betaalt lagere sociale bijdragen tijdens de eerste vier kwartalen van zijn of haar activiteit.

1. Wat is een primostarter?

Een primostarter is een starter met een eenmanszaak in hoofdberoep. Bovendien mag je tijdens de vijf jaar voor de start van je activiteit niet al een eenmanszaak in hoofdberoep hebben gehad.

Ben je zelfstandige in bijberoep of student-zelfstandige, dan kan je geen primostarter zijn. Stap je over van eenmanszaak in bijberoep of student-zelfstandige naar eenmanszaak in hoofdberoep, dan kan je wel in aanmerking komen.

2.  Hoeveel sociale bijdragen betaal je als primostarter?

Een zelfstandige met een eenmanszaak in hoofdberoep betaalt normaal minstens een sociale bijdrage van € 774,16 per kwartaal.

Een primostarter betaalt een sociale bijdrage van € 399,78 per kwartaal. Deze lagere bijdrage geldt voor de eerste vier kwartalen. Dit komt omdat men voor de primostarter de sociale bijdrage op een lagere basis berekent. Daardoor betaal je voor die eerste vier kwartalen minder sociale bijdragen op voorwaarde dat je inkomsten beperkt blijven. Met hogere inkomsten betaal je dezelfde bijdragen als de andere zelfstandigen in hoofdberoep. Vanaf het vijfde kwartaal van activiteit betaalt de primostarter opnieuw de minimum sociale bijdrage van € 774,16 per kwartaal.

Sinds 1 april 2022 krijg je als primostarter nog een extra korting van € 100  voor het eerste kwartaal van je activiteit. Je betaalt dan in plaats van € 399.78  “maar” € 299.78. De korting geldt voor alle primostarters die starten vanaf 1 april 2022.

3. Wat moet je doen als primostarter?

Je vraagt de korting aan bij je sociaal verzekeringsfonds. Vraag je de korting niet aan, maar heb je er wel recht op? Geen paniek! Je geniet automatisch van de korting, doordat de te veel betaalde bijdragen verrekend worden.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming