Een eenmanszaak starten in drie stappen

Lees in

Een eenmanszaak (hoofdberoep en bijberoep) kan je starten in 3 stappen: (i) Vraag je ondernemingsnummer aan bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO); (ii) Kies je btw statuut; (iii) Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds. 

Een eenmanszaak kan je starten in 3 stappen: 

  • Stap 1: Vraag je ondernemingsnummer aan bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO);
  • Stap 2: Kies je btw statuut;
  • Stap 3: Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds.
Voor de opstart is er geen verschil tussen een zelfstandige in hoofdberoep en een zelfstandige in bijberoep.

Stap 1: Ondernemingsnummer aanvragen

Elke ondernemer in België moet een ondernemingsnummer aanvragen bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). De KBO is een publiek beschikbaar register waar je de gegevens van alle Belgische ondernemers kan terugvinden.

Om je te registreren, bezorg je de KBO volgende gegevens: 

  • Je rijksregisternummer;
  • De naam en het adres van je onderneming;
  • De activiteiten die je onderneming zal uitoefenen (Nacebelcodes);
  • Een rekeningnummer.

De inschrijving in de KBO kost € 92,5 (2022) en wordt jaarlijks geïndexeerd.

Stap 2: Btw statuut kiezen 

De algemene regel is dat elke ondernemer btw moet aanrekenen aan zijn klanten en deze doorstort naar de overheid. Toch zijn er twee belangrijke uitzonderingen:

  • Je bent vrijgesteld van btw door je activiteit. Dit gaat vooral over ondernemingen in de socio-culturele, financiële of medische sector;
  • Je bent vrijgesteld omdat je een kleine onderneming bent. In dit geval kan je zelf bepalen of je voor de vrijstelling kiest of niet. Een kleine onderneming is een onderneming met een omzet van maximum € 25.000 euro.

Als je kiest voor de vrijstelling bespaar je een hoop administratieve rompslomp. Zo moet je geen btw aangiftes indienen en geen btw aanrekenen aan je klanten. 

Als algemene regel raden we kleine eenmanszaken aan om te kiezen voor de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. 

Stap 3: Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Je bent als zelfstandige verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, ook wel sociaal secretariaat genoemd.

Een sociaal verzekeringsfonds is een organisatie die in opdracht van de overheid de sociale bijdragen van zelfstandigen ontvangt. Er zijn in België een kleine 20-tal sociale verzekeringsfondsen die ongeveer allemaal hetzelfde doen. Het maakt dus niet zoveel uit bij welk sociaal secretariaat je bent aangesloten. 

Je bent als zelfstandige verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, ook wel sociaal secretariaat genoemd.

Waar moet je nog aan denken?

Als je een eenmanszaak wil starten, denk je ook best aan volgende zaken:

Wie kan je helpen om een eenmanszaak op te richten?

Om een onderneming op te richten moet je heel wat verschillende partijen contacteren en een hoop administratie in orde brengen. Met iStart heb je één aanspreekpunt dat alles voor je regelt. Jij praat met ons en wij regelen al de rest.


Klaar om van start te gaan? Maak dan een account op het dashboard en bezorg ons je gegevens online.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming