Heb je een nieuwe bankrekening nodig als eenmanszaak?

Lees in

Als je start met een eenmanszaak (hoofdberoep of bijberoep) open je best een nieuwe bankrekening. Dit zorgt voor een duidelijk onderscheid tussen je privé uitgaven en je professionele uitgaven.

Niet verplicht, wel aan te raden

Als je start als eenmanszaak, in hoofdberoep of in bijberoep, open je best een nieuwe bankrekening. Die nieuwe bankrekening gebruik je voor je activiteiten als eenmanszaak en noemen we een professionele bankrekening. Op die manier heb je een duidelijk onderscheid tussen je privé uitgaven en je professionele uitgaven. Dat onderscheid is belangrijk om twee redenen:

  • Het vergemakkelijkt je administratie en boekhouding;
  • De fiscus mag enkel je professionele bankrekening controleren.
Een professionele bankrekening is niet verplicht maar wel aan te raden.

Wat is een professionele bankrekening?

Een professionele bankrekening is een nieuwe bankrekening die je opent in naam van je eenmanszaak (hoofdberoep of bijberoep). Deze nieuwe bankrekening heeft voor de rest geen bijzondere kenmerken en een simpele zichtrekening is meer dan voldoende.

Wanneer open je best je professionele bankrekening?

Je opent je professionele bankrekening best zo snel mogelijk nadat je start met je eenmanszaak. Zo ben je zeker dat je privé uitgaven en professionele uitgaven zo snel mogelijk van elkaar gescheiden worden.

Het is niet nodig om al een professionele bankrekening te hebben voordat je start als eenmanszaak. Je kan je eenmanszaak al starten en meteen daarna je bank contacteren om een rekening te openen.

Soms moet je voor je opstart als eenmanszaak al een rekeningnummer doorgeven. Heb je nog geen professionele rekening, dan kan je in de opstartfase je privé rekeningnummer doorgeven. 

Je kan je eenmanszaak al starten zonder een professionele bankrekening. Na de opstart kan je dan de nieuwe bankrekening openen.

Hoe open je een professionele bankrekening?

Een professionele bankrekening openen is vandaag bij de meeste banken erg simpel. Via de app van je bank kan je vaak erg snel een nieuwe bankrekening openen.

Waar open je een professionele bankrekening?

Je bent volledig vrij om te kiezen waar je een professionele bankrekening wil openen. Dat kan zowel bij je eigen bank als bij een andere bank. Bij je keuze hou je best rekening met de kostprijs van de rekening. Bij een heel aantal banken, kan je die rekening gratis openen. Hou ook rekening met het gebruiksgemak. Kies een bank met een goede app en klantenservice.

Jouw all-in opstartpartner

✓ Duidelijkheid

Onze tools zijn exact wat je nodig hebt

✓ Vrijblijvend

Configureer jouw ideale onderneming

Ontdek jouw mogelijkheden nu

Zorgeloos online oprichten

Duwtje in de rug.

Geef een Google Review en maak kans op de volledige terugbetaling van je oprichting.

Krijg nu korting

Zorgeloos oprichtien

Meer informatie
Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming