Sociale bijdragen laten betalen door de vennootschap?

Lees in

Betaal je de sociale bijdrage zelf of laat je deze door mijn vennootschap betalen? Het korte antwoord is dat het eigenlijk niet veel uitmaakt. Er zijn wel enkele verschillen tussen de twee.

Het korte antwoord is dat het eigenlijk niet veel uitmaakt.

Sociale bijdragen privé betalen

Als je de sociale bijdragen privé betaalt, vermindert hierdoor je belastbare basis. Je zal dus minder belastingen betalen. De sociale bijdragen gaan wel af van de bruto vergoeding die je ontvangt van je vennootschap waardoor je netto minder ontvangt.

Een bijkomend voordeel is dat dit minder administratie met zicht meebrengt dan je sociale bijdragen via je vennootschap te laten betalen.

Als je privé betaalt dan daalt je belasting maar ook je vergoeding.

Sociale bijdragen via de vennootschap laten betalen

Als de vennootschap je sociale bijdragen betaalt, kan de vennootschap deze aftrekken als beroepskosten. Hierdoor hoef je zelf geen sociale bijdragen meer te betalen met privémiddelen.

Als je vennootschap de sociale bijdragen voor je betaalt, levert dit je dus een voordeel op privé. Dit voordeel noemen we een voordeel alle aard (VAA). Op dit voordeel zal je belast worden waardoor je totale belasting zal stijgen. Op het voordeel dat je krijgt, betaal je belastingen (zoals bij een bijkomend loon).

Dit voordeel komt wel ook in aanmerking voor de berekening van de aftrekbare premies in het kader van groepsverzekering/IPT (80%-grens). Indien je niet meer belastingen wilt betalen, kan het bedrag aan loon verminderd worden met de betaalde sociale bijdragen, waardoor je loon niet verandert.

Als je via de vennootschap betaalt, hou je meer over van je vergoeding maar betaal je ook meer belasting.

Het maakt dus niet zo veel uit

Het netto bedrag dat je uiteindelijk op je rekening krijgt, blijft hetzelfde. Het maakt dus niet zoveel uit of je de sociale bijdragen door je vennootschap laat betalen of deze zelf betaalt.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming