Vanaf wanneer is een vennootschap interessant?

Lees in

Ik ben zelfstandige zonder vennootschap en begin wat meer te verdienen. Moet ik overstappen van een eenmanszaak naar een vennootschap? Om op deze vraag te antwoorden, zetten we de relevante regels even op een rijtje.

Wanneer moet je een vennootschap oprichten?

Er zijn verschillende redenen om een vennootschap op te richten:

  • Beperkte aansprakelijkheid: Voornamelijk bij de besloten vennootschap (BV), vroeger de BVBA en in mindere mate bij een commanditaire vennootschap (CommV) en een vennootschap onder firma (VOF);
  • Aannemen van personeel;
  • Onderneming starten met meerdere personen;
  • Fiscale optimalisatie;
  • Uitgebreidere pensioenopbouw.
Er zijn verschillende redenen om over te stappen naar een vennootschap waaronder de beperkte aansprakelijkheid en de fiscale optimalisatie.

De meeste redenen zijn redelijk makkelijk te begrijpen. De fiscale verschillen tussen een eenmanszaak en een vennootschap zijn wat moeilijker te begrijpen. Wanneer je best overstapt naar een vennootschap hangt af van je specifieke situatie.

Hoe word ik belast als zelfstandige zonder vennootschap?

Als zelfstandige zonder vennootschap (eenmanszaak) betaal je drie soorten belastingen

De belasting als zelfstandige eenmanszaak bestaat dus uit een combinatie van die drie belastingen.

Personenbelasting

De personenbelasting werkt progressief. Dit wil zeggen dat het percentage stijgt naarmate je inkomen stijgt.

Gemeentebelasting

Daarbovenop betaal je ook gemeentebelasting op het totale bedrag van je personenbelasting. Deze bedraagt gemiddeld 7,2% in Vlaanderen. Klik hier om meer te weten te komen over hoe de gemeentebelasting werkt en na te gaan hoeveel deze in jouw gemeente bedraagt.

Sociale zekerheid

Tot slot betaalt elke zelfstandige ook sociale bijdragen. Deze wordt vaak vergeten bij het berekenen van de totale belastingdruk. De sociale bijdragen moet je zeker beschouwen als een échte belasting. Zij gaan van je brutoloon af en bepalen hoeveel je netto overhoudt. De sociale bijdragen variëren van 14,16 tot 20,5% op je netto belastbaar beroepsinkomen.

“De combinatie van de personenbelasting, de gemeentebelasting én de sociale bijdrage zorgt ervoor dat je al snel aan een belastingdruk zit van meer dan 50%”

Hoe word ik belast als zelfstandige als ik een vennootschap opricht?

Wanneer je een vennootschap opricht, betaal je vijf soorten belastingen

  • Personenbelasting;
  • Gemeentebelasting;
  • Sociale zekerheid
  • Roerende voorheffing
  • Vennootschapsbelasting

Als je een vennootschap zoals een BV (vroeger de BVBA) of een CommV opricht, zal je dus geen drie maar vijf soorten belastingen betalen.

Bedrijfsleidersbezoldiging: Personenbelasting, gemeentebelasting én sociale zekerheid

Normaal gezien, ontvang je een loon voor het werk dat je verricht in je vennootschap. Dit loon noemen we de bedrijfsleidersbezoldiging. Op deze bedrijfsleidersbezoldiging betaal je belastingen net zoals bij de eenmanszaak: personenbelasting, gemeentebelasting én sociale zekerheidsbijdrage. De fiscale behandeling verloopt grotendeels volgens dezelfde regels.

Het voordeel van een vennootschap is vooral dat je jezelf een lager loon kan geven waardoor je belastingdruk stevig daalt.

Net zoals bij een eenmanszaak betaal je personenbelasting, gemeentebelasting én sociale zekerheid.

Dividend: roerende voorheffing

Naast de bedrijfsleidersbezoldiging is er nog een andere manier om je geld op je privé bankrekening te krijgen, via een dividend. Dit zijn uitkeringen vanuit de vennootschap aan de aandeelhouders van de vennootschap. Voor de dividenden variëren de belastingtarieven tussen de 9,09 en de 30%. Deze nemen de vorm aan van een roerende voorheffing.

Vennootschapsbelasting

Bovendien betaal je ook belasting op de winst van de vennootschap die je opricht. Deze belasting is de vennootschapsbelasting. Het standaardtarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 25%. Voor kleine vennootschappen (KMO’s) is er zelfs een verlaagd tarief van 20% in de vennootschapsbelasting voor de eerste schijf van 100.000 euro.

Vijf soorten belastingen en toch een lagere belastingdruk?

Als je het slim aanpakt, zorgt de combinatie van de vijf soorten belastingen toch voor een lagere belastingdruk. Enerzijds betaal je meer verschillende soorten belastingen (vennootschapsbelasting, personenbelasting en roerende voorheffing). Anderzijds daalt je totale belastingdruk.

“Een vennootschap oprichten, zoals een BV, geeft je de mogelijkheid om op een flexibele manier om te springen met je inkomen waardoor je belastingdruk kan dalen tot 30%.”

Conclusie

Vanaf wanneer een vennootschap voor jou interessant is, hangt af van je specifieke situatie. De regels zijn echter zo complex dat je al snel beroep zal moeten doen op een fiscale expert. Bovendien zijn er zo veel verschillende mogelijkheden, dat ook jouw fiscale expert hier wel even zoet mee is.

Vragen hierover? Plan gerust een gesprekje in bij één van onze experten!

Jouw all-in opstartpartner

✓ Duidelijkheid

Onze tools zijn exact wat je nodig hebt

✓ Vrijblijvend

Configureer jouw ideale onderneming

Ontdek jouw mogelijkheden nu

Zorgeloos online oprichten

Duwtje in de rug.

Geef een Google Review en maak kans op de volledige terugbetaling van je oprichting.

Krijg nu korting

Zorgeloos oprichtien

Meer informatie
Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming