De BV is de meest gekozen vennootschapsvorm in België
De besloten vennootschap (BV) is dé referentie voor kleine of middelgrote bedrijven. Een BV oprichten biedt een hele hoop voordelen en is met voorsprong de meest gebruikte vennootschapsvorm in België.
Ruim 96% van alle in 2020 opgerichte vennootschappen in België was een BV.
Met een besloten vennootschap bescherm je je privé-vermogen
Als je een besloten vennootschap opricht dan geniet je van de beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat het risico van de aandeelhouders beperkt is tot hun inbreng in de vennootschap. Zo ben je er zeker van dat bijvoorbeeld je gezinswoning niet in beslag kan worden genomen.
De BV biedt beperkte aansprakelijkheid voor de oprichters, zo bescherm je je privé-vermogen.
Een vennootschap met veel vrijheid en flexibiliteit
Naast de beperkte aansprakelijkheid, is het vooral de vrijheid en flexibiliteit van de BV die het tot dé basisvennootschapsvorm maakt. De statuten van de besloten vennootschap kunnen perfect afgestemd worden op de specifieke noden van de ondernemer(s). Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je besloten vennootschap op te richten:
- met één aandeelhouder te starten;
- regels vast te leggen voor de toe- en uittreding van aandeelhouders;
- verschillende soorten aandelen te creëren;
Geen minimumkapitaal meer bij de oprichting van een besloten vennootschap
Een besloten vennootschap kan je vandaag opstarten zonder een wettelijk bepaald minimumkapitaal. Sinds het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verengingen is er geen minimum startkapitaal meer vereist voor de oprichting van een besloten vennootschap. Ook hier is er dus een grote mate van vrijheid voor de ondernemer om zelf te bepalen hoe groot de inbreng is. Tegenover deze grote mate aan vrijheid, staat wel de verplichting om een goed onderbouwd financieel plan op te maken. Hiervoor doe je best een beroep op een expert.
Een BV oprichten kan zonder minimumkapitaal, je hebt wel een financieel plan nodig. Hiervoor doe je best beroep op een expert.