Wat is het belang van het financieel plan bij de opstart?

Lees in

Een financieel plan is verplicht als je een besloten vennootschap (BV) wil oprichten. Bij een CommV of een VOF is een financieel plan niet verplicht maar wel aan te raden. Een financieel plan maakt deel uit van een goede voorbereiding voor een startende ondernemer.

Waarom is een financieel plan belangrijk?

Als startende ondernemer mag je het belang van een goed financieel plan niet onderschatten. Dat geldt voor alle soorten ondernemingsvormen:

Een goede voorbereiding is cruciaal en verhoogt je slaagkans als toekomstig ondernemer. Het is dan ook belangrijk de tijd te nemen om je idee op papier te zetten en  goed na te denken over de toekomstige financiële situatie van je onderneming. Een goed doordacht financieel plan kan ook vertrouwen scheppen voor mogelijke investeerders en externe kredietverleners, wat de onderhandelingen enorm kan vergemakkelijken.

Een goed financieel plan verhoogt je slaagkansen als toekomstige ondernemer.

Voor sommige ondernemingsvormen zoals de besloten vennootschap (BV) is het financieel plan zelfs een wettelijke verplichting bij de opstart van de vennootschap. Dit financieel plan moet aan bepaalde wettelijke verplichtingen voldoen. Als je BV binnen de drie jaar na de oprichting failliet gaat, is er een grote kans dat de curator en/of rechter dit financieel plan zal bovenhalen. Zij zullen dan nagaan of er grondig genoeg werd nagedacht over het aanvangsvermogen van de vennootschap. Indien uit het financieel plan blijkt dat het aanvangsvermogen onvoldoende was ("kennelijk ontoereikend voor de normale uitoefening van de voorgenomen bedrijvigheid"), kunnen de oprichters hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de verbintenissen van de vennootschap ten aanzien van derden. In het slechtste geval betekent dit dat je privévermogen mee wordt aangeslagen om de openstaande schulden te vereffenen.

Een financieel plan is verplicht als je een besloten vennootschap (BV) wil oprichten.

Hoe stel ik een financieel plan op?

Het verplichte financieel plan bij de opstart van een besloten vennootschap (BV) bevat verplicht volgende elementen:

  • Omschrijving van de activiteiten die je gaat uitoefenen;
  • Uitleg over hoe je de vennootschap gaat financieren;
  • Een balans bij de start en eentje na respectievelijk 12 en 24 maanden;
  • Een resultatenrekening na 12 en 24 maanden;
  • Een begroting van de verwachte inkomsten en uitgaven;
  • De hypotheses die leiden tot een bepaalde omzet en rentabiliteit.

Je kan een financieel plan zelf opstellen maar de meeste mensen kiezen voor de hulp van een expert. Zo ben je er zeker van dat je financieel plan aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Schakel je een expert in om je financieel plan op te stellen, dan zal je ook de naam van de expert moeten vermelden in het financieel plan.

Je kan een financieel plan zelf opstellen maar de meeste mensen kiezen voor de hulp van een expert

Wie kan mij helpen bij het opstellen van een financieel plan?

Een iStart expert kan een belangrijke rol spelen in het opstellen van je financieel plan. De expert kan:

  • Je adviseren over de financiële haalbaarheid van je plannen;
  • Nagaan of je rekening houdt met alle kosten die bij de opstart van je activiteit komen kijken;
  • Bekijken welke omzet je kan draaien en wat de beste financieringsopties zijn;
  • Zorgen dat alle wettelijke bepalingen correct opgenomen worden.

In het financieel plaatje zet de expert de puntjes op de i, zodat je met een solide dossier naar je bank of investeerder stapt en ook optimaal beschermd bent in geval van vroegtijdig faillissement.

De accountants van iStart hebben reeds héél wat ervaring in het opstellen van financiële plannen en zijn dus de geknipte partner om je hierin te begeleiden. Aarzel dus niet om vrijblijvend een eerste kennismakingsgesprek in te plannen om dit samen met één van onze adviseurs te bespreken.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming