Moet ik een diploma hebben om te starten met mijn zelfstandige activiteit?

Lees in

Een stap in de goede richting van een succesvolle zelfstandige activiteit via een BV, VOF, CommV of EMZ is de kennis van bedrijfsbeheer en beroepsbekwaamheid. Maar moet je dat aantonen? In de drie gewesten is dat net iets anders geregeld.

1. Vlaams Gewest

Sinds enkele jaren is het in het Vlaams Gewest niet meer verplicht om een attest bedrijfsbeheer of beroepsbekwaamheid te hebben voor het opstarten van een zelfstandige activiteit via een BV, VOF, CommV of EMZ.

2. Waals Gewest en Brusselse Hoofdstedelijk Gewest

2.1. Attest beroepsbekwaamheid

In tegenstelling tot het Vlaams Gewest, bestaan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest lijsten van gereglementeerde beroepen. Wil je als starter in een BV, VOF, CommV of EMZ in een van deze beroepen aan de slag? Dan zal je je beroepsbekwaamheid moeten kunnen aantonen.

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest blijft de beroepsbekwaamheid voor alle gereglementeerde beroepen voorlopig te bewijzen. Ze worden in vijf groepen ingedeeld:

  • Voeding: restaurateur of traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker.
  • Bouw: ruwbouw, stukadoor, cementeer en dekvloer, tegel, marmer en natuursteen, dakdekker en waterdichting, plaatsen/herstellen van schrijnwerker, glazenmaker, algemeen schrijnwerk, eindafwerking, installatie van centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair, elektrotechnische activiteiten, algemeen aannemer.
  • Voertuigen: zelfstandige activiteiten met betrekking tot fietsen en motorvoertuigen.
  • Persoonsverzorging: schoonheidsspecialist(-e), opticien, begrafenisondernemer.
  • Andere: installateurs-frigoristen.

Ook in het Waalse Gewest blijft de beroepsbekwaamheid voor alle hierboven vermelde gereglementeerde beroepen voorlopig te bewijzen, met uitzondering van masseur, voetverzorger, droogkuiser, verver, dentaaltechnicus en slager-groothandelaar. 

Je kan je beroepsbekwaamheid aantonen door het voorleggen van een bewijs dat je je een opleiding hebt gevolgd dat verband houdt met de zelfstandige activiteit dat je wil uitoefenen via een BV, VOF, CommV of EMZ. Het ondernemingsloket zal ook altijd nagaan of dit voldoende is.

VOORBEELD: Franky start als elektricien en hoort van zijn ondernemingsloket dat hij daarvoor een bewijs beroepsbekwaamheid moet kunnen voorleggen. Hij brengt het bewijs van de opleiding die hij volgde mee, waarna het ondernemingsloket oordeelt of dat zijn beroepsbekwaamheid voldoende bewijst.

2.2. Attest bedrijfsbeheer

In tegenstelling tot het Vlaams Gewest, moet je in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest een attest bedrijfsbeheer voorleggen. Zo’n attest bewijst dat je in staat bent een zelfstandige activiteit in een BV, VOF, CommV of EMZ te leiden en dat je de basisprincipes onder de knie hebt.

Je kunt je basiskennis bedrijfsbeheer op twee manieren bewijzen:

  1. Getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer

Het ondernemingsloket zal je eerst vragen of je beschikt over een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer of over een gelijkwaardig diploma. Elk diploma afgeleverd door een in België erkende hogeschool of universiteit volstaat eveneens om jouw kennis te bewijzen. 

VOORBEELD: Helena start haar eigen schoonheidssalon in Luik. Vooraf volgde ze een erkende cursus bedrijfsbeheer in avondonderwijs. Het diploma legt ze voor aan haar ondernemingsloket, dat haar getuigschrift aanvaardt.

  1. Relevante praktijkervaring

Heb je geen geschikt diploma maar wel praktijkervaring? Dan leg je bij het ondernemingsloket stukken voor die dit kunnen bewijzen. Als zelfstandig ondernemingshoofd of bestuurder van een vennootschap moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je in de afgelopen vijftien jaar minstens drie jaar ervaring in hoofdberoep hebt opgedaan.

VOORBEELD: na vijf jaar als copywriter zet Rudy zijn eenmanszaak stop en stampt hij een redactiebureau uit de grond. Bij de oprichting van zijn BV hoeft hij geen getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer meer voor te leggen omdat zijn ervaring in de eenmanszaak geldt als relevante praktijkervaring.

Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Klaar om je vennootschap op te starten?

Ontdek meer over onze Keuzewijzer of maak gewoon direct een account aan om snel op te richten. Je kan ook steeds contact opnemen met ons voor specifieke vragen.

Start je onderneming
Vraag raad aan onze experts

Onze opstartspecialisten staan volledig vrijblijvend klaar om je verder te helpen.

Boek gratis advies
Gebruik onze gratis tools

Wees je twijfels te snel af en gebruik onze tools om je verder te helpen.

Maak een account aan