Btw: de voornaamste kenmerken simpel uitgelegd

Lees in

Elke zelfstandige komt vroeg of laat wel in aanraking met de btw. Dit is de belasting over de toegevoegde waarde. Deze belasting moet je dus ook aangeven. Wat moet je hier juist over weten?

Wat is de btw?

De afkorting staat voor “belasting over de toegevoegde waarde”. Het is dus een belasting bovenop de prijs die jij vraagt voor je product of dienst, en die je aan je klant moet doorrekenen 

In feite ben je als zelfstandige een soort van doorgeefluik. Je ontvangt de btw die de consument aan jou betaalt (A). Daarnaast hou je ook heel goed bij hoeveel btw je zelf betaalt op je aankopen (B).

 • Is A > B? Dan stort je het verschil tussen beide bedragen door aan de overheid.
 • Is B > A? Dan krijg je het verschil in btw terug.

Het verschil tussen A en B geef je door aan de overheid via je btw-aangifte.

Voorbeeld; Je verkoopt iets voor € 100. Hierop reken je 21% btw, het meest gangbare tarief. Je klant betaalt dus € 121.

 • Die € 21 – d.w.z. 21% btw op € 100 – stort jij naar de kassa van de staat.

Wat is een btw-nummer?

Je btw-nummer is je unieke identificatienummer – bijvoorbeeld: BE0123.456.789. Dit nummer vereenvoudigt het innen en doorstorten van de btw. Daarom moet je het verplicht vermelden op alle documenten van je zelfstandige activiteit. Sterker nog: zonder btw-nummer kan je niet eens starten als zelfstandige.

Om een btw-nummer aan te vragen heb je een ondernemingsnummer nodig. Je btw-nummer bestaat dan uit je ondernemingsnummer met de letters “BTW BE” ervoor. iStart kan je hier zeker bij helpen!

Welke btw-tarieven reken je aan als zelfstandige?

Er bestaan in ons land vier verschillende tarieven: 0%, 6%, 12% en 21%. Het tarief dat jij moet hanteren, hangt af van wat je verkoopt. De maatstaf van 21% is het vaakst van toepassing, behalve in de volgende gevallen.

12% btw

 • voor onder meer steenkool, margarine, banden voor landbouwmachines en tractoren, gewasbeschermingsmiddelen, privé-investeringen in sociale huisvesting, restaurant- en cateringdiensten en bereide maaltijden in de horeca.
 • voor niet-bereide maaltijden in de horeca (zoals kaas, chips, worstjes, dranken en ook afhaalmaaltijden) blijft het btw-tarief 21%.

6% btw

 • voor onder meer basisproducten (zoals voeding en dranken) en voor geleverde diensten met een sociaal karakter (zoals levensnoodzakelijke producten, personenvervoer en landbouwdiensten).

0% btw

 • voor onder meer dag- en weekbladen die minstens 48x per jaar in printversie verschijnen, recuperatiestoffen en -producten, import- en exportdiensten naar niet-EU-landen, internationaal personenvervoer en bemiddeling bij vervoer, opslag en invoer.

Het kan ook gebeuren dat je verschillende tarieven moet hanteren. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een restaurant opent. Voor de dranken geldt de maatstaf van 21%, terwijl op je biefstuk-friet slechts 12% btw wordt geteld. Idem als fietshersteller. Voor je werkuren reken je 6% aan, voor de wisselstukken 21%.

Wat staat er in je btw-aangifte?

*de btw die je kreeg van je klanten (1);

*de btw die je zelf betaalde voor prestaties of goederen die direct met je handelsactiviteit te maken hebben, zoals onder meer: de btw die je betaalde aan leveranciers, btw die door je leverancier naar jou verlegd werd en verkochte goederen die onder het nultarief vallen (2):

*het verschil tussen (1) en (2) = het bedrag dat je betaalt of terug krijgt van de btw-administratie.

Hoe moet ik de btw aangeven?

Hiervoor moet je een aantal regels volgen. Vandaag de dag moet de aangifte online gebeuren. Je hebt dus een elektronische kaartlezer nodig, zodat je kan aanmelden en ondertekenen met je identiteitskaart.

Wil je toch werken op papier, bijvoorbeeld omdat je zaak geen internet heeft, omdat een buitenlandse gevolmachtigde jouw btw-aangifte indient of simpelweg omdat je technische problemen hebt? Schrijf dan een motivatiebrief aan je btw-controlekantoor en vraag de toestemming.

Dien je online btw-aangiften in? Dan moet je ook de klantenlisting elektronisch indienen via Intervat. Doe je de btw-aangifte op papier? Dan moet je dat ook doen voor de klantenlisting. Het formulier kan je aanvragen bij je btw-kantoor en vervolgens indienen bij het scanningcentrum.

Tegen wanneer moet ik de btw aangeven?

Als starter heb je de keuze: per kwartaal of per maand. 

Kies je voor de kwartaalaangifte, dan dien je deze online in. Dat moet gebeuren via Intervat, uiterlijk op de 20ste van de maanden januari, april, juli en oktober.

Die aangifte gebeurt dan telkens voor het voorafgaande kwartaal. Met andere woorden: de btw die je in de maanden januari, februari en maart kreeg of zelf hebt betaald dien je in tegen 20 april.

Soms ben je verplicht om te werken met maandelijkse aangiften. Dat is het geval als:

 • je jaaromzet hoger is dan € 2,5 miljoen exclusief btw.
 • je jaaromzet hoger is dan € 250.000 exclusief btw en je actief bent in de levering van
 • je energieproducten (brandstof) verhandelt
 • je toestellen voor mobiele telefonie, computers en randapparatuur, toebehoren en onderdelen verhandelt
 • je landvoertuigen die ingeschreven moeten worden
 • je al maandelijkse btw-opgaven moet doen van je intracommunautaire handelingen.

Bij maandelijkse aangiften moet je alles aangeven tegen de 20ste van de volgende maand.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming