Betaal minder belastingen op je dividenduitkering!

Lees in

Maakt je vennootschap winst, dan kan je als aandeelhouder beslissen tot de uitkering van een dividend. Een dividend is niet belastingvrij. Er moet namelijk roerende voorheffing op betaald worden. Het normale tarief van de roerende voorheffing bedraagt 30%. Het VVPR bis regime voorziet de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden de roerende voorheffing te verlagen van 30% tot 20% of zelfs 15%.

Wat zijn VVPR bis dividenden?

VVPR betekent ‘verlaagde voorheffing / précompte reduite' en ‘bis' verwijst naar een eerdere oude gelijkaardige regeling, waarop dit een variant is. VVPR bis dividenden zijn dus dividenden waarop slechts een verlaagd tarief van 20 of 15% roerende voorheffing moet op worden ingehouden.

Winsttoekenning verbonden aan deze aandelen geniet onder welbepaalde voorwaarden van verlaagde roerende voorheffing:

- 20% voor dividenden verleend of toegekend uit de winstverdeling van het tweede boekjaar na dat van de inbreng.

- 15% voor dividenden verleend of toegekend uit de winstverdeling van het derde en volgende boekjaar na dat van de inbreng.

Na afloop van de wachttermijn van 3 jaar kan de in de voorgaande jaren gereserveerde winst in principe in één keer uitgekeerd worden. En vanaf dan elk jaar de winst van dat boekjaar.

Wat zijn de voorwaarden?

Hieronder lijsten we kort even de voornaamste voorwaarden op waaraan je moet voldoen om gebruik te kunnen maken van het gunstige VVPR bis regime.

1. Kleine vennootschap

Je vennootschap moet een kleine vennootschap zijn.

Het gros van de Belgische vennootschappen is een ‘kleine' vennootschap, zeker bij oprichting. Hoe je ‘klein' exact bepaalt, is een redelijk complexe zaak, maar als je omzet niet in de buurt komt van € 9.000.000,00 en/of je minder dan 50 werknemers in dienst hebt is de kans klein dat je ‘groot' bent.

Heb je naast een ‘werkvennootschap' ook nog een ‘vastgoedvennootschap' en/of een ‘managementvennootschap', dan moet dit wel op ‘geconsolideerde' (= +/- opgetelde) basis worden bekeken.

2. Oprichting vanaf 1 juli 2013 of nieuwe aandelen

Je vennootschap werd opgericht vanaf 1 juli 2013.

Vennootschappen die al bestonden op 30/6/2013 kunnen geen gebruik maken van de VVPR bis regeling. Tenzij zij na 30/6/2013 nog een kapitaalverhoging (of verhoging van de inbreng) hebben doorgevoerd via een inbreng in geld. De nieuwe aandelen geven wel recht op een VVPR bis dividend. De oude aandelen niet.

3. Inbreng in geld

De inbreng moet in geld gebeurd zijn. Een inbreng in natura is dus uitgesloten.

De meeste kleine vennootschappen die zijn opgericht na 1/7/2013 zullen aan deze voorwaarde voldoen, net o.w.v. de voordelig VVPR bis regeling.

Heb je bijv. een eenmanszaak na die datum omgezet naar een vennootschap, dan zal de eventuele inbreng van de waarde van de eenmanszaak ongetwijfeld via rekening courant zijn gelopen, terwijl het eigenlijke kapitaal wellicht in geld is volstort.

4. Geen preferente aandelen

Er mogen ook geen preferente aandelen worden gecreëerd die een voorkeursbehandeling zouden genieten bij het uitkeren van dividenden.

5. Geen inbreng uit liquidatiereserve

De inbreng in geld mag niet voortkomen uit de verdeling van een liquidatiereserve onderworpen aan een verlaagde voorheffing.

6. Aandelen van de vennootschap zijn in het bezit van de oorspronkelijke aandeelhouder(s)

Een andere belangrijke vereiste  is dat de aandelen nog in het bezit moeten zijn van de oorspronkelijke aandeelhouder.

Verkoop je dus een (gedeelte van) de aandelen, dan gaat het recht op een VVPR bis dividend niet mee over naar een nieuwe aandeelhouder.

7. Wachttijd van 2 of 3 boekjaren

Om van het verlaagde tarief  gebruik te kunnen maken, geldt een wachttermijn: worden je dividenden toegekend na het tweede boekjaar dat volgt op het boekjaar van oprichting of kapitaalverhoging, dan geldt een tarief van 20%. Pas na het derde boekjaar geldt het tarief van 15%.

In het eerste of tweede boekjaar dat volgt op het jaar van oprichting of kapitaalverhoging dividenden uitkeren wordt belast aan 30%.

Een voorbeeld ter verduidelijking: stel je vennootschap is opgericht op 1/10/2018 en het eerste boekjaar loopt tot 31/12/2019. Dan kan je ten vroegste vanaf 1/1/2022 dividenden uitkeren tegen 20% roerende voorheffing en vanaf 1/1/2023 (na het derde boekjaar) tegen 15% roerende voorheffing. Via de techniek van interim of tussentijdse dividenden kan je dit met een jaar vervroegen.

Conclusie

Het uitkeren van een VVPR-bis dividend is dus zeker aan te raden, wanneer voldaan aan alle voorwaarden.

Bij vragen, plan gerust een gesprekje in via onze website.

Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Klaar om je vennootschap op te starten?

Ontdek meer over onze Keuzewijzer of maak gewoon direct een account aan om snel op te richten. Je kan ook steeds contact opnemen met ons voor specifieke vragen.

Start je onderneming
Vraag raad aan onze experts

Onze opstartspecialisten staan volledig vrijblijvend klaar om je verder te helpen.

Boek gratis advies
Gebruik onze gratis tools

Wees je twijfels te snel af en gebruik onze tools om je verder te helpen.

Maak een account aan