Wat is de Reprobel-aangifte?
Jaarlijks ontvang je als ondernemer een brief over jeReprobel-aangifte. Negeer deze brief niet en onderneem tijdig de correctieacties.
Wat is het?
De Reprobel-aangifte is een jaarlijkse aangifte met betrekkingtot een jaarlijkse bijdrage voor het kopiëren, printen of scannen van auteursrechtelijk beschermde werken, zoals kranten, boeken, tijdschriften en nieuwsbrieven.
Deze vergoedingen zijn verschuldigd aan Reprobel. Dankzij hen ontvangt elke auteur of uitgever een vergoeding telkens iemand een kopie neemt van zijn of haar werk.
Elke ondernemer die een brief of e-mail ontvangen heeft van Reprobel is verplicht een Reprobel-aangifte in te dienen. Dien je deze aangifte niet in of laattijdig in, dan riskeer je een boete.
Hoe moet je de aangifte indienen?
Via de gebruikersnaam en het wachtwoord in de brief of e-mail kan je je aanmelden op het portaal en de aangifte in orde brengen.
Je bent verplicht actie te ondernemen na ontvangst hiervan, zelfs indien je geen fotokopiën hebt genomen gedurende het voorbije jaar.
Indien je geen kopiën, scans, prints of dergelijke hebt genomen van auteursrechtelijk beschermde werken, dan kan je een nulaangifte kunnen indienen en ben je geen vergoeding verschuldigd.
Heb je wel digitale of papieren prints genomen van deze werken, dan heb je de keuze uit de reprografie aangifte of de gecombineerde licentie.
De reprografie aangifte geldt alleen voor papieren reproducties van auteursrechtelijk beschermd werk. Digitale reproducties worden hiermee niet gedekt.
Bij de gecombineerde licentie dekt zowel digitale als papieren reproducties, waarbij er niet wordt gekeken naar het aantal kopieën of reproducties. Je kan hier geen nulaangifte indienen.De prijs van de licentie hangt af van je bedrijfsactiviteit (via je Nacebelcode) en het aantal werknemers.
Wanneer moet je de aangifte indienen?
Reprobel verstuurt in het begin van ieder aangifte jaar via e-mail of post de brieven naar de betrokken ondernemingen. In deze brief zal de deadline vermeld staan.
Ga zeker nauwkeurig te werk en dien tijdig in om wettelijke sancties zoals een verhoogd paginatarief ter vermijden.
vragen? Plan gerust een gesprekje in!