Omzetting van BVBA naar BV: wat moet ik doen?

Lees in

Heb je een BVBA? Dan weet je dat deze vennootschapsvorm sinds 1 mei 2019 omgevormd moet worden naar een BV. In deze blogpost leggen we je uit wat er verandert en wat je moet ondernemen om je BVBA correct en tijdig om te schakelen naar een BV.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een BVBA en een BV?

De BVBA is vervangen door een BV. Dit heeft enkele belangrijke gevolgen:

Het kapitaal en de wettelijke reserve werden op 1 januari 2020 automatisch omgevormd in een onbeschikbare eigen vermogensrekening.

De zaakvoerder wordt bestuurder.

Je kan niet meer als natuurlijk persoon en op hetzelfde moment als vaste vertegenwoordiger van een vennootschap zetelen in het bestuursorgaan.

De aandelen blijven op naam, maar er zijn versoepelingen op het vlak van stemrecht en winstrechten, alsook op het vlak van overdracht van aandelen. Je bent veel vrijer om je vennootschap te organiseren.

Om de schuldeisers van de vennootschap te beschermen moet er een dubbele uitkeringstest gebeuren bij uitkering van dividenden en toekenning van tantièmes: een balanstest (of nettoactieftest) en een liquiditeitstest.

Er is een maximumbedrag ingevoerd voor de bestuurdersaansprakelijkheid (cap). Dit bedrag hangt af van de grootte van de vennootschap.

Je kan alleen een BV oprichten.

Het verplichte minimumkapitaal van € 18.500 valt weg. Als oprichter moet je nu zorgen dat je over voldoende middelen beschikt voor de activiteiten binnen de vennootschap.

Wat verandert er niet?

De BV blijft beperkt aansprakelijk. Dat betekent dat de aandeelhouders zich enkel verbinden tot hun inbreng. Schuldeisers kunnen het privévermogen van de aandeelhouders niet aanspreken in geval van faillissement (uitzondering voor oprichtende vennoten is mogelijk).

De statuten moeten bij notariële akte worden opgemaakt.

Een financieel plan opmaken bij de oprichting blijft verplicht en is een belangrijk document om je aansprakelijkheid te bepalen in geval van faillissement binnen de drie jaar na oprichting.

Wanneer moet je BVBA omgeschakeld zijn naar een BV?

Het Nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen trad op 1 mei 2019 in werking en sinds 1 januari 2020 gelden voor alle vennootschappen – ongeacht de oprichtingsdatum – de dwingende en aanvullende regels van het Nieuwe Wetboek.

Als je jouw BVBA nog niet hebt omgeschakeld naar een BV en ben je van plan om binnenkort een statutenwijziging te doen? Dan ben je verplicht om de statuten tegelijk aan te passen aan de bepalingen van het Nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen.

Hoe dan ook ben je verplicht om de statuten van je vennootschap ten laatste vóór 1 januari 2024 aan te passen. Doe je dit niet? Dan komen de statuten van je vennootschap niet overeen met de dwingende bepalingen van de nieuwe vennootschapswetgeving en kunnen de leden van het bestuur persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die door de vennootschap of derden geleden wordt.

Wat moet je doen om je BVBA om te vormen naar een BV?

Aanpassen statuten

De statuten van je vennootschap worden nóg belangrijker dan voorheen. Doordat een BV veel meer flexibiliteit biedt, is het des te belangrijker om de aandeelhoudersstructuur en het bestuur af te stemmen op de noden van je organisatie.

Aanpassen communicatiedragers

Ook als je je statuten nog niet hebt aangepast, ben je toch al verplicht om in je communicatie de vennootschapsvorm BV te gebruiken. Denk hierbij aan:

  • Brief- en facturatiepapier
  • Website
  • Visitekaartjes
    Belangrijk hierbij is dat de functietitel zaakvoerder vervangen wordt door bestuurder.
  • Notitieblokken, folders, balpennen en alle andere publiciteitsdragers.

Heeft je hulp nodig bij het aanpassen van BVBA naar een BV? Neem gerust contact op voor meer informatie en wij helpen je graag op verder op weg!

Jouw all-in opstartpartner

✓ Duidelijkheid

Onze tools zijn exact wat je nodig hebt

✓ Vrijblijvend

Configureer jouw ideale onderneming

Ontdek jouw mogelijkheden nu

Zorgeloos online oprichten

Duwtje in de rug.

Geef een Google Review en maak kans op de volledige terugbetaling van je oprichting.

Krijg nu korting

Zorgeloos oprichtien

Meer informatie
Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Starten zonder zorgen?

Start vandaag nog je onderneming volledig online!

Start je onderneming